Autentificare Recupereaza parola Cont nou Propune localitate
Anunturi imobiliare baner judet


Imobile vandute
Anunturi imobiliare Adauga anunt Stiri imobiliare Prima casa(in curand)


News letter
Numele tau
Email

Revine curajul românilor de a-şi face case? În decembrie, lucrările de construcţii au crescut cu peste o cincime faţă de 2010
Pe fundalul revigorării uşoare a economiei, 2011 este primul an de creştere a pieţei construcţiilor de la declanşarea crizei încoace.

2011 a marcat o revenire treptată a entuziasmului în construcţiile de pe segmentul rezidenţial, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, deşi pe parcursul întregului an acest sector a resimţit o scădere a volumului de construcţii faţă de 2010 (2,3%, ca serie brută, şi 3,3%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), pe alocuri au fost înregistrate şi creşteri. Un avans important a fost consemnat chiar în luna decembrie, când, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 21% (ca serie brută) şi cu 24,7% (ca serie ajustată sezonier).

Un pas mic înainte

Per ansamblu, în anul care a trecut, construcţiile au resimţit o uşoară tendinţă de creştere, acesta fiind de fapt primul an de avans de la declanşarea crizei încoace. Astfel, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în 2011 faţă de 2010 cu 2,8% ca serie brută şi cu 1,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În cel dintâi caz, creşteri au fost consemnate pe segmentul clădirilor nerezidenţiale (6,3%) şi pe cel al construcţiilor inginereşti (2,6%). Ca serie ajustată sezonier, majorările resimţite la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti au fost de 8,7% şi, respectiv, 0,8%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, în decembrie 2011 volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1,8%, ca serie brută, şi cu 0,5%, ca serie ajustată. O majorare a fost consemnată şi la construcţiile inginereşti (2,5%), în vreme ce, pentru clădirile nerezidenţiale, a avut loc un declin de 9,5%. Ca serie ajustată, construcţiile inginereşti au înregistrat un plus de 1,7%, iar clădirile nerezidenţiale au resimţit un minus de 6,7%.
Imobiliare Romania | Termeni si conditii | Publicitate | Site-uri Partenere | Contact

Anunturi imobiliare gratuite | Anunturi gratuite | Imobiliare | RO PORTAL | Jurnaldevaslui.ro